Energetikai osztályok, minősítés

és kapcsolódó tudnivalók

Az energetikai osztályok

A háztartási gépekhez hasonlóan, egy betűjelzés utal az ingatlan várható energiafogyasztására. A rendeletben tizenkétféle osztály van, a legmagasabb energiahatékonysági szint az "A+++", a leggyengébb az "I".

Ezek az energetikai osztályok

Az épületek tanúsításának célja

Európai uniós direktíva kötelezte a tagországokat az energetikai tanúsítás bevezetésére. Az EU egységes energiafelhasználást értékelő módszert ír elő a tagállamok számára, amelynek célja, hogy az ingatlanok összehasonlíthatók legyenek egymással. Az Unió hosszú távú célja a környezettudatosabb építkezés és a fenntartható fejlődés elősegítése. A tanúsítás eredményeként előálló szakvélemény könnyen értelmezhető módon tájékoztat a vizsgált épület energiafogyasztásának hatékonyságáról. Százalékos összehasonlítással mutatja meg azt, hogy mennyi az épület energiafelhasználása az országosan előírt a követelményszinthez képest, és ez milyen besorolásnak felel meg. Az energetikai tanúsítvány konkrét adatokat is tartalmaz, megismerhető belőle az épület energiafogyasztása.

Hiteles tanúsítvány illusztráció

Így zajlik a helyszíni felmérés

A helyszíni felmérés megközelítőleg fél órás, aminek keretében megvizsgáljuk az energetikai szempontból fontos épületszerkezeteket, a gépészeti berendezéseket (kazán, bojler, klíma, légtechnika) és a határoló szerkezeteket (fal, födém, padló, nyílászárók). Mivel a felmérés díját tartalmazzák kecskeméti áraink, így nem szükséges rendelkezni tervekkel. Ha azonban rendelkezésre állnak az eredeti rajzok az épületről, kérjük, jelezzék felénk, ezek ugyanis segítik munkánkat, és ha kellően részletesek, akár kedvezményt is tudunk biztosítani.

Energetikai pályázatokhoz

Az állami vagy uniós támogatású energetikai pályázatokhoz mérnöki számítást kell készíttetni, amely dokumentálja a jelenlegi, a tervezett, és a megvalósult állapotot. Az energetikai pályázatokhoz mellékelni kell többféle mérnöki számítást (a jelenlegi, a tervezett és a megvalósulás utáni állapot energetikai tanúsítványai) és nyilatkozatot. A cél, hogy a támogatást nyújtó szerv láthassa, hogy mekkora az energiamegtakarítás. Ilyen jellegű munkáknál a díjunkat esetileg határozzuk meg, a feladat bonyolultságától és a pályázati kiírástól függően. Az Otthon Melege Program és az MFB kamatmentes hitelprogram keretében számtalan tanúsítást végeztünk az elmúlt évek során, várjuk minden leendő ügyfelünk érdeklődését!

A használatbavétel illusztrációja

Új épület használatbavételi engedélyéhez

Új épület építésekor előírják az energetikai tanúsítvány elkészítését, amelyet a használatbavételi engedély megszerzéséhez kell biztosítania a tulajdonosnak. Ezekre a megbízásokra egyedi árajánlatot adunk. A számításokat ilyenkor a kiviteli tervek és a megépült ház szemléje alapján készíti el a tanúsító mérnök.